Podere il Moro

Agriturismo
in de provincie van Siena, Toscane Italië


Agriturismo il Moro in de provincie van Siena

Het agriturismo Il Moro – oorspronkelijk een pachthoeve - is gelegen in de provincie Siena. Enkele jaren geleden werd de boerderij met veel zorg gerestaureerd. Daarbij werd de typische Toscaanse stijl van de hoeve bewaard en werd de hoeve ingedeeld in appartementen van verschillende grootte.
De ligging te midden de Toscaanse velden is ideaal voor wie zich wil herbronnen. U kan niet alleen een uitstapje maken naar één van de talrijke Toscaanse dorpjes, maar ook de kunststeden liggen binnen handbereik (Siena 10 minuten, minder dan een uur tot Montalcino, San Gimignano, Pienza en Firenze).
Het agriturismo is gelegen op een domein van ongeveer 150 hectare, waar verschillende landbouwproducten op biologische wijze worden verbouwd: graan, olijven, geneeskrachtige planten en verschillende peulvruchten. Er is ook een kleine groentetuin.
De eigenaars hebben er bewust voor gekozen om de natuur te respecteren. Alle producten en technieken zijn biologisch en milieuvriendelijk, waardoor u kan genieten van natuurlijke landbouwproducten van onvergelijkbare kwaliteit.
Tijdens de bloeiperiode van de planten worden in de velden bijvoorbeeld bijenhuizen geplaatst en samen met deskundigen maken de eigenaars honing.

De proeverij van typische producten

U kan de huisgemaakte biologische producten rechtstreeks kopen en u kan zelfs deelnemen aan degustatieavonden waar u de typische producten van de Italiaanse keuken kan smaken.

De groentetuin op uw bord
Er wordt ook een kleinschalige groentetuin onderhouden op de boerderij, waar enkele groenten worden gekweekt die vooral in de zomer rijp zijn: tomaten, paprika’s, aubergines, ajuinen, boontjes, artisjokken, selder, basilicum en peterselie. Ook de fruitbomen zorgen voor verse en zuivere ingrediënten om in onze gerechten te verwerken.
De producten uit de groentetuin worden echter niet verkocht. Ze worden uitsluitend verwerkt in de degustatiemenu’s. De huisgemaakte olijfolie vormt natuurlijk ook een vaste waarde op de boerderij.

De Toscaanse keuken en pizza's
Eigenares Antonella organiseert regelmatig degustatieavonden. De ingrediënten uit de eigen groentetuin of van lokale boeren garanderen de smaak en zuiverheid van de producten.
Vergezeld van een glas wijn, kan u op het agriturismo proeven van de pecorinokaas en plaatselijke vleeswaren, zoals rauwe hesp en Toscaanse salami.
Gedurende de zomer maakt Antonella elke week pizza’s in de houtoven. Pizza à volonté in alle smaken: pizza margherita, pizza alle verdure (met groenten), pizza al salamino piccante (met pikante salami), pizza alla salsiccia (met Italiaanse worstjes), pizza al prosciutto (met ham). Pizza’s met allerlei andere ingediënten volgens het seizoen en de fantasie van Antonella. Ze maakt zelfs pizza met Nutella.
De keuken van Il Moro heeft heel wat te bieden. Zo kan je kennismaken met crostini, bruschetta en panzanella. Maar ook de huisbereide Toscaanse pasta op basis van granen van eigen veld en de contorni of bijgerechten van het seizoen zijn aanraders.

La panzanella (boerenschotel van oudbakken brood met olie, tomaat en basilicum)
Dit eenvoudig en smaakvol gerecht kan je enkel in Toscane proeven, aangezien het hoofdingrediënt het Toscaanse brood is. Met geen enkel ander brood kan men de typische smaak van de panzanella imiteren. Oorspronkelijk was de panzanella een gerecht voor de armen, de basis is immers oud brood. Maar het gerecht is pas lekker als de andere ingrediënten vers en kwalitatief zijn. Eerst wordt het brood gedurende enkele uren in water geweekt. Daarna wordt het water eruit geknepen en wordt het brood op smaak gebracht met olie, zout, azijn, tomaten en ajuintjes. Tegenwoordig wijkt Antonella enigszins af van dit originele recept door ook kappertjes, komkommer en ansjovis toe te voegen.