Podere il Moro

Agriturismo
in de provincie van Siena, Toscane Italië


Een waaier aan landbouwproducten: graan, olijven, koriander, geneeskrachtige planten en seizoensgroenten uit de groentetuin

Enkele jaren geleden besloot het landbouwbedrijf Il Moro om uitsluitend op een biologische manier aan landbouw te doen. Alle landbouwproducten zoals de extra vierge olijfolie ondergaan strenge controles en krijgen dan een certificaat als biologisch product.

De biologische landbouw
Door biologische of ecologische landbouwtechnieken te hanteren, teelt men producten van hoge kwaliteit zonder gebruik te maken van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, zoals kunstmeststoffen, herbiciden, insecticiden en chemische antischimmelmiddelen. Verder gebruikt men ook geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO).
Deze werkwijze levert een belangrijke bijdrage om het ecologische systeem in evenwicht te houden. Zo behoudt en verbetert biologische landbouw de bodemvruchtbaarheid.
Voor de klant betekent ecologische landbouw een garantie van kwaliteit, veiligheid en smaak. Europa legt aan de biologische landbouw strenge regels op (EG Verordening 2092 van 1991).
De overheid erkent controleorganisaties die volgens vaste procedures de controle voeren op voorschriften inzake primaire productie, verwerking, handel en certificatie van de biologische producten of ingrediënten. Zo krijg je een integrale ketenbewaking 'van het veld tot op het bord'.

Onze extra vierge olijfolie
Het vraagt erg veel zorg en vakmanschap om biologische extra vierge olijfolie te maken, maar Il Moro kan met enige trots zeggen daarin geslaagd te zijn. De huisgemaakte olijfolie combineert kwaliteit en organoleptische eigenschappen, een garantie voor de consument.
kwaliteit met de organoleptische eigenschappen, een garantie voor de consument.
Door haar voedingswaarde vormt de extra vierge olie een essentieel onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Behalve vetzuren die vergelijkbaar zijn met de vetzuren in het menselijk lichaam, heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E, A, K, D. Die vitaminen bevatten op hun beurt een aantal stoffen, zoals natuurlijke antioxidanten, die zeer belangrijk zijn voor onze gezondheid. Het is trouwens wetenschappelijk bewezen dat een dagelijks gebruik van olijfolie onze slechte cholesterol (LDL) doet dalen en onze goede cholesterol (LDL) doet stijgen. Uit eerder onderzoek bleek olijfolie al een gunstig effect te hebben bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en arteriosclerose.
De extra vierge olijfolie mag slechts een zuurtegraad hebben van maximaal 1%. Om het label biologische olijfolie te hebben moet de hele keten - van productie tot persing en op flessen zetten - de opgelegde regels volgen, waardoor de olie erg natuurlijk en zuiver is en geen chemische restanten bevat.
De olijfolie van Il Moro is veel meer dan een natuurlijk en zuiver product, maar het is in de eerste plaats een erg smaakvolle olie om toe te voegen bij een salade of om simpelweg op Toscaans brood te eten.

Het graan
Het gebruik van tarwe - beter gekend als graan - is een eeuwenoude traditie in de Italiaanse keuken en is een essentieel voedingsproduct in het mediterraans dieet.
De biologische tarweteelt is ÚÚn van de hoofdactiviteiten van Il Moro, waar zowel harde als zachte tarwe wordt geteeld.
De harde tarwe bevat meer prote´nes dan de zachte tarwe en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van deegwaren maar ook voor enkele broodsoorten. Een gedeelte van de harde tarwe van de boerderij wordt verwerkt in deegwaren van het merk Tosca. Dit merk heeft een kleiner marktaandeel, maar is erg bekend omwille van zijn uitstekende kwaliteit.
De bloem van de zachte tarwe wordt dan weer verwerkt in brood, gebak, koekjes en in de pasta all'uovo, deegwaren met eieren. Voor alle onderdelen van het productieproces worden de modernste landbouwmachines gebruikt, waardoor grote landbouwoppervlakten kunnen worden bewerkt.
Het zaaien gebeurt hoofdzakelijk in de maand november. In de maand juni en juli wordt het rijpe graan geoogst met een maaidorser die het stro onmiddellijk van de graankorrel scheidt. Het graan wordt dan op de vrachtwagen geladen en naar de molen vervoerd om te worden gemalen. Na de oogstperiode wordt het veld omgeploegd en klaargemaakt voor een nieuwe cyclus.

Koriander
Het landbouwbedrijf Il Moro produceert sinds enkele jaren ook biologische koriander. Deze plant is niet erg gekend in Italië, maar heeft wel een lange geschiedenis.
Koriander is een éénjarige plant en komt uit dezelfde kruidenfamilie als komijn, anijs en peterselie. Oorspronkelijk komt de plant uit het oosten – vandaar de bijnaam Chinese peterselie – maar in de oudheid werd het al gebruikt door de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Vandaag zijn de zaden van de korianderplant een onmisbaar ingrediënt is de Arabische, Indiase en de Midden-Oosterse keuken om het vlees, de worstjes, de vis en de gekookte groenten te kruiden, maar ook om een goede curry te maken.
De confetti die men tijdens Carnaval rondstrooit, noemt men in het Italiaans coriandoli di carta, ofwel korianderzaadjes van papier. Vroeger werd confetti immers gemaakt door korianderzaadjes in gips te drenken en daarna te laten drogen.
Vandaag de dag verwerken delicatessenzaken koriander in zoete gerechten zoals taarten en koekjes, maar ook voor de cosmetische en farmaceutische industrie is koriander geen onbekende. De kruidenspeciaalzaak verkoopt zelfs thee en essentiële oliën op basis van koriander.
In de lente wordt de koriander gezaaid – van begin maart tot midden april. In augustus wordt er geoogst. De zaadjes worden dan gedroogd om gebruikt te worden in voedingsmiddelen en oliën.
In de koriandervelden van Il Moro doet men ook aan bijenteelt. Deze honing afkomstig van koriander heeft een zeer zachte en aromatische smaak..

Linzen
Linzen werden al voor onze jaartelling op grote schaal verbouwd. Het zijn peulvruchten; eigenlijk het zaad van de linzenplant. Deze vlinderbloemige plant, die 50 cm hoog kan worden, heeft kleine onopvallende bloemen die peulen voortbrengen. Daarin zitten twee of drie zaadjes die men laat drogen. De kleur varieert van geel tot groenachtig en bruin.
De lensvormige zaadjes behoren tot de plantenfamilie van de Leguminosae en hebben een hoge voedingswaarde: ze bevatten 25% proteinen, 53% koolhydraten en 2% plantaardige oliën. Bovendien zijn linzen rijk aan fosfor, ijzer en vitamine B.
100 gram linzen bevat dezelfde voedingswaarde als 215 gram vlees. Linzen hebben - evenals andere peulvruchten - een hoog gehalte aan koolhydraten, maar zijn arm aan vetten. Ze zijn bovendien rijk aan vitaminen, mineralen, zouten en vezels, en in het bijzonder aan fosfor en kalium. Ze bevatten ook bestanddelen die beschermen tegen arteriosclerose: de weinige vetten die ze bevatten zijn namelijk onverzadigd.
Bereidingswijze: eerst 8 uren laten weken vooraleer te koken.

U kan de biologische producten van het landbouwbedrijf kopen in het agriturismo Il Moro.

U kan ook een bezoek brengen aan de boerderij en de landbouwmachines bekijken
maart - april: zaaien van de peulvruchten, snoeien van de olijvenbomen
mei - juni: zaaien en planten van de groenten
juli: graanoogst
augustus - september: omploegen van de velden
november: oogsten van de olijven en gelegenheid tot proeven van nieuwe olijfolie
december - januari: zaaien van het graan