Podere il Moro

Agriturismo
in de provincie van Siena, Toscane Italië


De geschiedenis van de boerderij

Vroeger maakte het agriturismo Il Moro deel uit van een veel groter landgoed. Dat verklaart waarom andere aangrenzende boerderijen hetzelfde wapenschild hebben, zoals bijvoorbeeld Il Casino di Bagnaia. Veertig jaar geleden begonnen Antonino Daidone en zijn vrouw Gina het land te bewerken. Op de gronden bestemd voor akkerbouwgewassen werden voornamelijk harde tarwe, zachte tarwe, gerst en veldbonen verbouwd.
De familie Daidone woonde niet gedurende het hele jaar op het platteland. Alleen maar vanaf de oogstperiode in de zomer tot na het ploegen en zaaien verbleef de familie op de boerderij, samen met hun kinderen Marinella en Dino.
Terwijl Antonino zich bezighield met de landbouwactiviteiten die voor hem een levenslange passie geweest zijn, hield Gina zich bezig met het huishouden. Zij bereidde niet alleen de maaltijden voor het gezin, maar ook voor alle personen die bij de oogst kwamen helpen, arbeiders en boeren. Gina verzorgde ook de kleine dieren op het erf, zoals kippen en konijnen.

In de 19de eeuw werden de Toscaanse boerderijen uitgebaat door grote families met een erg patriarchale structuur; ouders, kinderen en kleinkinderen woonden allemaal samen op de boerderij. De bijgebouwen van de boerderij zagen er in die tijd heel anders uit. Zo stond er tegen de boerderij een zeer groot bijgebouw met ongeveer 20 kamers waar alle familieleden konden wonen. Aan de ingang bevond zich een zeer ruime keuken met een grote openhaard, de enige verwarming van het huis en dus de plaats waar alle familieleden's avonds bijeenkwamen. Voordat Antonino en Gina op de boerderij woonden, deed de familie vooral aan veeteelt, namelijk varkens en koeien. Het gelijkvloers van de boerderij deeIn de 19de eeuw werden de Toscaanse boerderijen uitgebaat door grote families met een erg patriarchale structuur; ouders, kinderen en kleinkinderen woonden allemaal samen op de boerderij. De bijgebouwen van de boerderij zagen er in die tijd heel anders uit. Zo stond er tegen de boerderij een zeer groot bijgebouw met ongeveer 20 kamers waar alle familieleden konden wonen.
Aan de ingang bevond zich een zeer ruime keuken met een grote openhaard, de enige verwarming van het huis en dus de plaats waar alle familieleden’s avonds bijeenkwamen.
Voordat Antonino en Gina op de boerderij woonden, deed de familie vooral aan veeteelt, namelijk varkens en koeien. Het gelijkvloers van de boerderij deed hoofdzakelijk dienst als stallen voor de dieren.
Toen Antonino en Gina veertig jaar geleden begonnen met de landbouwgronden te bewerken, besloten ze een deel van Il Moro als woonst te gebruiken. De andere vertrekken en een gedeelte van de stallen werden gebruikt als opslagplaats voor het drogen van het graan dat nadien verkocht werd.
Maar dankzij de moderne maaiers kan het geoogste graan tegenwoordig onmiddellijk na de oogst vervoerd worden naar de verschillende landbouwcoöperaties van de regio, waardoor de overbodig geworden opslagplaatsen werden afgebroken.d hoofdzakelijk dienst als stallen voor de dieren. Toen Antonino en Gina veertig jaar geleden begonnen met de landbouwgronden te bewerken, besloten ze een deel van Il Moro als woonst te gebruiken. De andere vertrekken en een gedeelte van de stallen werden gebruikt als opslagplaats voor het drogen van het graan dat nadien verkocht werd. Maar dankzij de moderne maaiers kan het geoogste graan tegenwoordig onmiddellijk na de oogst vervoerd worden naar de verschillende landbouwco÷peraties van de regio, waardoor de overbodig geworden opslagplaatsen werden afgebroken..

Zoon Dino trad al op zeer vroege leedtijd in de voetsporen van zijn vader. Dino heeft niet alleen verder gebouwd op zijn vaders levenswerk, maar hij bracht ook veel vernieuwingen in het bedrijf: uitbreiding, gebruik van moderne landbouwwerktuigen, de teelt van andere gewassen zoals zonnebloemen en koriander. Om het bedrijf nog een meerwaarde te geven, werd er een olijfgaard aangelegd. Vandaag verbouwt Il Moro uitsluitend bioproducten.

Deze innovaties op landbouwgebied (biologisch telen, olie en nieuwe teelten) zijn niet de enige veranderingen aangebracht aan het bedrijf. De oude gebouwen werden volledig gerestaureerd en er zijn nieuwe gebouwen bijgekomen. De oude stallen zijn gerenoveerd tot comfortabele moderne vakantieappartementen. Bij de verbouwing werd de typisch Toscaanse stijl van plattelandshuizen behouden. Naast de nodige moderne materialen werden er ook traditionele materialen gebruikt, wat men bijvoorbeeld merkt aan het houten balkwerk van de plafonds. Om de originele stijl van het huis te bewaren heeft men ook de buitentrap van de hoofdwoning bewaard.

Stilaan ontstond er naast het landbouwbedrijf een nieuwe activiteit, namelijk het agriturismo van Antonella, de echtgenote van Dino. Een activiteit die is uitgegroeid tot een ware passie. Om het typisch plattelandstoerisme nog aangenamer te maken voor de gasten, werd een mooi zwembad gebouwd en een leuk speeltuintje voor de kleintjes aangelegd.
In één van de bijgebouwen werd een grote keuken geïnstalleerd waar de typische gerechten klaargemaakt worden en waar de degustaties en de presentaties van de bioproducten plaatsvinden. Natuurlijk kunt u er ook buiten van genieten op het overdekte tuinterras.