Podere il Moro

Agriturismo
in de provincie van Siena, Toscane Italië


De omgeving van het agriturismo: het grondgebied van Siena

Het landschap van Siena en omstreken
De weg die u van Siena naar de abdij van Monte Oliveto Maggiore in Montepulciano brengt is adembenemend: prachtige landschappen met her en der kleine dorpjes die op kunstgebied zeer belangrijk zijn.
In Siena neemt u de S326 voor een kort stukje, dan rijdt u verder tot Asciano. Vanaf hier rijdt u door de Crete senesi en stilaan ziet u de abdij – omgeven door cipressen – opdagen op de heuvel. Dan rijdt u verder door de vallei van de rivier Ombrone tot u in Buonconvento bent. Nadien rijdt u verder door een landschap van cipressen tot u in de verte Montalcino ziet. Van hieruit neemt u de weg naar S. Quirico d’Orcia, daarna rijdt u verder tot Pienza en Montepulciano.

Monte Oliveto Maggiore (Crete Senesi)
De bekende abdij van Monte Oliveto Maggiore, gesticht in 1313, is het moederhuis van de Orde van de Olivetanen, monniken die in eenvoud leven volgens de benedictijnse kloosterregels. Het enorme gebouwencomplex is het resultaat van vier eeuwen bouwijver.
De toegang wordt gevormd door een poortgebouw. Voorbij de poort voert een pad naar de 15e-eeuwse kerk. Rechts van de kerk is de ingang van het klooster. Via een vestibule komt u in het vermaarde Chiostro Grande. Op de wanden van de kloostergang kunt u één van de belangrijkste schilderwerken van de renaissance bewonderen: de beroemde frescocyclus van Signorelli en Sodoma waarop het leven van de heilige Benedictus is afgebeeld. Signorelli is met de cyclus gestart en schilderde 9 taferelen (1497-98 ). Na zijn dood heeft Sodoma de reeks vervolledigd met 27 nieuwe taferelen (vanaf 1505).
De hoogbarokke kerk is zeker de moeite waard. Het houtsnijwerk van de koorbanken uit de vroege 16e eeuw trekken de aandacht. Van belang zijn ook de kleine kloostergang, de bibliotheek, de refter en de pinacotheek. De abdij is beroemd voor de restauratie van oude boeken.
Bezoek ook de apotheek met een schitterende collectie potten uit de XXVII eeuw.

Montalcino
Montalcino is panoramisch gelegen op een heuvelrug tussen de vallei van de Ombrone en die van de Asso. De stad is beroemd om haar kostbare wijnen: de Brunello, de Rosso van Montalcino en de Moscadello.
Het Palazzo Comunale, de romaans-gotische kerk van Sint-Augustinus en de verschillende musea, Museo Civico en Dicosenano zijn een bezoek waard. De indrukwekkende burcht, gebouwd door de Senezen in 1361, domineert vanuit de hoogte. De vestingmuren, zes poorten en een deel van de torens zijn volledig bewaard gebleven. Binnen de stadsmuren vindt u befaamde enotheken waar je de lokale wijn kan proeven.
Op 8 km van Montalcino ligt de abdij Sant’Antimo verborgen in het idyllische landschap.

Pienza (Val d'Orcia)
Het stadje dankt zijn naam aan Enea Silvlo Piccolomini, de latere paus Pius II. Pienza betekent 'stad van Pius'. Pius II gaf de Florentijnse architect Rossellino opdracht zijn geboortedorp Corsignano te verbouwen volgens de stedebouwkundige normen van de renaissance. Het was zijn bedoeling een ideale stad te bouwen. Hiervan getuigen het opmerkelijke aantal renaissancegebouwen rondom het intacte Piazza Pio II, zoals de kathedraal, het Palazzo Comunale, het bisschoppelijk paleis en het Palazzo Piccolomini. Voor de bouw van dit Palazzo inspireerde Rossellini zich op het Palazzo Rucellai in Firenze. Let ook op de elegante waterput voor het paleis en breng een bezoekje aan het museum van de kathedraal.
Ongeveer 1 km van Pienza ( 10 min wandelen ) ligt de oude hoofdkerk van Corsignano. Van hieruit hebt u een betoverend uitzicht op de Val d’Orcia.
Eén van de kostbare streekproducten is de pecorinokaas van Pienza.

Montepulciano
Montepulciano is één van de meest authentieke en karaktervolle renaissancedorpen. Door zijn panoramische ligging op een heuvelrug toornt het dorp hoog uit boven het vlakke landschap – il Piano della Chiana. In de streek rondom Montepulciano worden topwijnen geproduceerd.
In de Via di Gracciano bevinden zich sierlijke gebouwen zoals het vijftiende-eeuwse Palazzo Avignonesi en de kerk van San Agostino. Het hart van de stad is de Piazza Grande. Rond dit plein staan prachtige eeuwenoude gebouwen: het Palazzo Comunale, de Duomo, het Palazzo della Pretura. Het Museo Civico is gelegen in het gotische Palazzo Neri.
Even buiten de stadsmuren, aan het einde van een cipressenlaan, ligt de bedevaartskerk van San Biagio. Dit meesterwerk van Antonio da Sangallo il Vecchio (1518-45) is een toonbeeld van harmonieuze renaissancebouw. Het grondplan van de kerk heeft de vorm van een Grieks kruis. De voorzijde van de kerk bevat aan weerszijden een alleenstaande klokkentoren en bovenaan de kerk toornt een hoge koepel.
Op 5 km in de richting van Chianciano bevinden zich de Thermen van Montepulciano. Het zwavelhoudende water in deze thermen is rijk aan zout en magnesium.

San Gimignano
Dit stadje ligt op een hoogte van 334 meter tussen idyllische wijn- en olijfgaarden. Het historische centrum werd met financiële hulp van de UNESCO gerestaureerd, waardoor bijna alle gebouwen binnen de stadmuren nog steeds een veertiende-eeuwse uitstraling hebben. In 1990 werd San Gimignano dan ook uitgeroepen tot UNESCO wereldcultuurerfgoed.
Naast de prachtige ligging zijn het vooral de 14 familietorens die het stadje befaamd gemaakt hebben. Beroemd zijn de torens van de familie Ardinghelli (Torri gemelle degli Ardinghelli), de tweelingtorens van de Ghibellijnse familie Salvucci (Torri gemelle di Salvucci) en de 51 meter hoge Torre Rognosa.
Het Palazzo del Popolo beschikt over een bezienswaardige binnenplaats met fresco's van Sodoma. In het 13e-eeuwse gebouw zijn tegenwoordig het gemeentehuis, het Museo Civico en de Pinacoteca ondergebracht. De toren van Palazzo del Podesta, Torre Grossa, is met 54 meter de hoogste van San Gimignano. Wie de toren beklimt, wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de stad en het glooiende Toscaanse landschap. U kunt een wandeling maken over de lange dubbele stadsmuren (2176 meter).
De romaans-gotische bedelordekerk Sant'Agostino heeft mooie muurschilderingen. De belangrijkste fresco's werden in de 15e eeuw door Benozzo Gozzoli geschilderd en laten scènes uit het leven van kerkvader Augustinus zien.
Aan het plein rond de kerk bevindt zich ook een voortreffelijke wijnhandel of enoteca.
Het mooiste plein van San Gimignano, het Piazza della Cisterna, wordt omgeven door middeleeuwse palazzi. De fontein waar het plein naar genoemd is, staat hier sinds 1237. Aan het plein staan ook enkele van de 14 overgebleven familietorens. Iedere donderdag is er een markt.
Vanuit de Piazza della Cisterna wandelt u op de Piazza Duomo, waar u onder meer de Dom en het stadhuis met de 54 meter hoge Torre Grossa kan bezichtigen. Geen enkele toren van San Gimignano mocht hoger zijn dan deze toren.
Als u de stad via de zuidelijke ingang binnenloopt naar het centrum, wandelt u op de hoofdstraat, de via San Giovanni. Ooit was deze weg onderdeel van een pelgrimsroute. In het verlengde ligt de eveneens belangrijke via San Matteo. Door beide straten schuifelt vaak een grote stroom toeristen langs de vele winkels met souvenirs, keramiek, wijn en Toscaanse specialiteiten zoals salsiccia di cinghiale, worstjes gemaakt van everzwijn.
Andere streekproducten zijn de Vernaccia di San Gimignano en saffraan. De Vernaccia is één van de beste witte wijnen in Italië en wordt enkel geproduceerd in San Gimignano. In 1966 werd de Vernaccia als eerste Italiaanse wijn erkend als een DOC-wijn.
De saffraanteelt heeft ook een lange geschiedenis. Veel middeleeuwse documenten getuigen van het belang van deze specerij voor de economie van destijds. Ook toen was het reeds een kostbaar product dat bijgedragen heeft tot de rijkdom van de stad.
San Gimignano biedt ook tal van evenementen en festiviteiten. Regelmatig zijn er concerten en uitvoeringen van opera’s op de Piazza Duomo.

Siena
Siena is één van de mooiste steden van Toscane en is befaamd om haar Piazza del Campo, waar ieder jaar een paardenkoers wordt gehouden, de bekende Palio van Siena. Voor de inwoners van de stad is het een zeer belangrijke traditie met een groots feest (2 juli , 16 augustus). De feestelijkheden beginnen reeds een week op voorhand en voor de winnende wijk of contrada eindigen ze pas maanden later.
Oorspronkelijk was de Piazza del Campo een groot weiland of campo, vandaar de benaming. Het schelpvormige plein is erg indrukwekkend.
Iedere contrada heeft zijn eigen fontein waarop het symbool van de wijk staat afgebeeld. De fonteinen zorgden vroeger voor de noodzakelijke watervoorziening van de inwoners, maar nu worden ze nog gebruikt voor doopselvieringen in openlucht. De bekendste is de Fonte Gaia, rechthoekig van vorm, die op de Piazza del Campo staat. De fontein en de reliëfs zijn ontworpen door Jacopo della Quercia.
Fontebranda is dan weer de oudste fontein. Fonte d’Ovile, gebouwd om de ambachtslieden van water te voorzien, is een interessante bezienswaardigheid. Fonte del Casato bevindt zich in het midden van de stad en wordt ook wel de verborgen fontein genoemd, omdat ze moeilijk te vinden is.
Ook kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze stad. Bijvoorbeeld in het Palazzo delle Papesse, een museum dat moderne kunsttentoonstellingen aanbiedt. Het Museo della Società di Esecutori di PieDisposizioni bezit een interessante collectie kunstwerken van de Senese school (veertiende en achttiende eeuw).
In het Battisterium bevinden zich bronzen bas-reliëfs die het leven van S.Giovanni Battista, Johannes de Doper, afbeelden. In de Duomo huisvest de Libreria Piccolomini, de bibliotheek met rondom veel prachtige fresco’s en oude religieuze boeken, waaronder met miniatuur geïllustreerde zangboeken. Vergeet niet de synagoog te bezoeken op de Piazza del Campo.
Dit zijn slechts enkele van talrijke bezienswaardigheden die men in Siena kan bewonderen. Wij raden steeds aan een reis te plannen in de lente of in de herfst en om Siena meer dan één keer te bezoeken. Het is echt de moeite waard.
Op 8 km van van het agriturismo, richting Firenze, aan de eerste uitrit voor Siena ligt de Via Massetana een geanimeerde straat met vele winkels waar u kan shoppen aan interessante prijzen.